Kulis.Az bədii əsərlərdə təsvir olunan maraqlı yeməkləri təqdim edir.
1. Quzu ətindən frikas (yemək növü)
Syuzan Kolins, “Aclıq oyunları”
“Acından ölürdüm və güvəc – çoxlu sous içində bifşteks, kartof, şalğam və soğan – o qədər ləziz idi ki, yavaş yeyə bilmirdim. Yemək otağının künclərində ləzzətli bir yeməyin yarada biləcəyi gəncləşdirici təsiri görə bilərdiniz. İnsanları necə daha da kübar, daha gülməli, daha xeyirxah ola biləcəyini və yaşamağa davam etməyin xəta olmadığını hiss etdirdiyini... Hər cür dərmandan daha yaxşı idi.”
2. Sousda qızardılmış yaşıl pomidorlar
Fenni Flenq, “Yarımstansiya kafesində qızardılmış yaşıl pomidorlar”
“Cənubda yemək dünyanın hər yerində olduğu kimi olduqca vacibdir, çünki insanların mədəniyyətini müəyyənləşdirir.”
3. Lokum
Steyplis Klayv Luis, “Narniya gündəlikləri 2-Şir, cadugər şkaf”
“Adəmoğlu–kraliça qəfildən dedi, - nəsə yemədən içməyin dadı olmaz. Nə yemək istiyərsən?
Türk lokumu, lütfən, kraliça həzrətlərii – dedi Edmund.
Kraliça mehtərədən bir damla daha damlatdı. Qəfildən yaşıl ipək bantla bağlı qutu peyda oldu. Qutuda xeyli türk lokumu vardı. Lokumlar dadlı və yumşaq idi. Edmund həyatında bundan ləzzətli bir şey dadmamışdı.”
4. Poularde à l’Estragon
Lev Tolstoy, “Anna Karenina”
“Stepan Arkadyeviç yeməklərin adını fransızca deməyi xoşlanmadığını bilən Tatarin onun ürəyi istəyənləri sifariş verməsinə bir şey demədi. Amma sifarişlərdən sonra yeməklərin adını öz bildiyi kimi təkrar etməyə başladı… “Soupe printaniere, turbot sauce Beaumarchais, poulard a l’estragon, Macedoine de fruits”. Bunu deyib menyu siyahısının o birini çıxardı. Bu içkilərin siyahısı idi. Stepan Arkadyeviçə uzatdı.”
5. Sansanın Limonlu keksləri
Corc Reymond Riçard Martin, “Buz və alovun şərqisi-Qarğaların ziyafəti”
“Limonlu limonlu limonlu kekslər… Və istədiyin qədər yeyə bilərsən.”
6. Ernest Heminqueyin sevimli hamburgeri
Ernest Heminquey, “Həmişə səninlə olan bayram”
“Gözəl və ucuz yeməklər yeyir, gözəl və ucuz içkilər içir, bir-birimizi isidərək qəşəngcə yatır və aşiq olurduq.”
7. Karamel souslu almalı piroq
Cek Keruak, “Yolda”
“Yenə almalı piroq yedim, ölkəni büsbütün gəzə-gəzə yediyim demək olar ki, bundan ibarət idi. Vitaminli olduğunu bilirdim. Əlbəttə, həm də çox ləzzətli idi.”
8. Karbonara spagettisi
Donna Tartt, “Payızbülbülü”
“Ölməyimə günlər qala yediyimiz yeməkləri tək-tək başımda sadalayırdım. Yunan kafesinə ən son gedişimizi, ən son axşam yeməyində mənə bişirdiyi karbonara spagettisi ilə ondan əvvəlki səfərdə bişirdiyi yeməyi…”
9. Kərə yağılı, sarımsaqlı balıq şorbası
Herman Melvil, “Mobi Dik”
“Aman dostlar, necə anladım sizə! Bu şorbanın içində qoz boyda, dadına doyulmayana dəniz ilbizləri, suxarı, incə-incə kəsilmiş donuz basdırması vardı; həmçinin kərə yağı və bol-bol duz, istiot.”
10. Şokoladlı baba (keks)
Maykl Şebon, “Kavalier və Klayın ağlagəlməz macəraları”
“Bişirdiyim baba keksi üçün yer ayırmısanmı? – dedi Bubbi. Şirniyyat üçün mədəmdə həmişə yer var, Missis Kavalier,” – deyə Bakon cavabladı.”